איך לבחור תבנית וורדפרס מנצחת

אחד הדברים הראשונים שנרצה לעשות לאחר התקנת וורדפרס הוא לבחור תבנית עיצוב. וורדפרס אמנם מגיעה מוכנה לשימוש מיידי, ובתהליך ההתקנה מופעלת עבורכם תבנית ברירת המחדל שלה, אך כמובן שברוב המקרים נרצה משהו מעבר לברירת המחדל.

תבניות וורדפרס קיימות במגוון עצום של תצורות ומאפיינים וניתן למצוא אלפים מהן ברחבי הרשת. שפע ההצעות עלול לבלבל מעט ולהקשות על הבחירה בתבנית המתאימה ביותר לאתר שלכם, לכן יצרנו את המדריך שלהלן בתקווה שיאיר לכם מעט את הדרך.

לפני שאנו מתחילים בחיפוש אחר תבנית וורדפרס, חשוב להגדיר לעצמנו מראש מהן מטרות האתר שלנו, ומהם המאפיינים שלו. האם אנו יוצרים בלוג, אתר תדמיתי עבור עסק או חברה, אולי בכלל חנות אינטרנטית? לכל אחת מהאפשרויות האלה ניתן למצוא תבניות שנוצרו כדי לתת מענה ייעודי לצורך זה.

לדוגמה, אם אנחנו יוצרים בלוג העוסק בתחביב האקווריום שלנו, קרוב לוודאי כי תבנית בסיסית ופשוטה תספק אותנו לפחות בתחילת הדרך, ואין צורך לחפש משהו מורכב מדי.

לעומת זאת, עבור אתר חברה בעלת מחלקות שונות ואולי אף מכירות אונליין, תידרש תבנית עיצוב מורכבת הרבה יותר.

המסר החשוב כאן הוא פשוט להקדיש מספיק זמן מראש להגדרת המטרות של האתר עבורו אנו מחפשים תבנית עיצוב.

כמובן שישנו גם עניין הטעם האישי. יש כאלה המעדיפים עיצוב פשוט ונקי ולעומתם אחרים שחייבים אתר קופצני ורוטט לכל עבר.

הגישה האישית שלי היא להשתדל לשמור על הדברים פשוטים ככל האפשר. לא להיסחף אחר פונקציות שאין לי צורך אמיתי בהן. מבחינה עיצובית בדרך כלל אשתדל לא להעמיס את המסך יתר על המידה ולדאוג להשאיר רווח בין אלמנטים.

Less is More

אז לאחר הקדמה זו, בואו נצא לדרך ונבדוק מהן הנקודות החשובות שיסייעו לנו לבחור תבנית וורדפרס מתאימה עבור האתר שלנו.

תבנית חינמית או תבנית פרימיום?

במרבית המקרים ניתן להסתפק בתחילת הדרך בתבנית חינמית. תבניות כאלה ניתן למצוא גם באתר הבית של מערכת וורדפרס https://wordpress.org/themes/

היתרון בשימוש בתבנית מתוך אתר הבית של וורדפרס, הוא בכך שתבניות אלה נבדקות לפני שהן הופכות זמינות להורדה ואתם יכולים להיות די בטוחים כי הן נקיות מרוגלות והקוד כתוב באופן תקני.

זה המקום לצרף אזהרה בכל הנוגע לשימוש בתבניות שמקורן מחוץ לאתר וורדפרס, אשר עלולות להכיל קוד זדוני, או פשוט קוד שגוי שעלול להאט את האתר שלכם ולעתים אף להשביתו.

זה לא אומר שעליכם להימנע מתבניות שמקורן מחוץ לאתר וורדפרס, אלא פשוט שצריכים להיות זהירים ולוודא כי מאחורי התבנית שאתם מורידים עומד מפתח רציני שדואג לעדכונים ומוכן לספק תמיכה כלשהי במידת הצורך.

לעדכון קבוע של קוד התבנית יש חשיבות רבה משום שהוא מסייע להלחם בפרצות אבטחה חדשות שמתגלות.  

מתי יש צורך להשתמש בתבניות פרימיום?

לאחר שהקמנו את האתר ועשינו אתו כברת דרך, מגיע שלב שבו נרצה לקחת את הדברים אל השלב הבא. המשמעות של "השלב הבא" יכולה להיות ברמה העיצובית, כאשר אנו רוצים לשפר את נראות האתר, או ברמה הפונקציונאלית כאשר אנו מעוניינים להוסיף יכולות חדשות לאתר שלנו.

במקרים אלה נאלץ בדרך כלל לשלם עבור תבנית פרימיום, אשר בדרך כלל כוללת עיצוב משופר ופונקציות שלא נמצא בד"כ בתבניות חינמיות.

מה מציעות תבניות פרימיום?

תבניות פרימיום מציעות בדרך כלל פונקציות ויכולות עיצוב מתקדמות יותר.

מפתחי תבניות הפרימיום מספקים בדרך כלל תמיכה טובה יותר עבור הלקוחות שלהם, כך שאם נתקלתם בבעיה יש לכם כתובת.

לבד מתמיכה טובה יותר תבניות פרימיום מעודכנות בדרך כלל בתכיפות גבוהה הרבה יותר מתבניות חינמיות, ויש לכך חשיבות רבה מבחינת אבטחת האתר והתאמה לגרסאות וורדפרס עכשוויות.

באופן כללי ניתן לומר כי במעבר לתבנית פרימיום נחווה שיפורים בכל הפרמטרים והפונקציות המרכיבות את התבנית.

שימו לב כי במקרים רבים לתבניות פרימיום קיימת גרסה חינמית, כך שניתן להתנסות עם התבנית לפני ביצוע רכישה. גרסת הפרימיום מאפשרת לנו גישה לפונקציות מתקדמות שאינן זמינות בגרסה החינמית.

ההחלטה אם להשתמש בתבנית פרימיום או חינמית היא שלכם בלבד. הגישה שלי בדרך כלל היא להתחיל מתבנית כמה שיותר פשוטה כאשר האתר צעיר, ולאחר איסוף נתונים ולימוד הצרכים של האתר, להתקדם לדברים מורכבים יותר.

תבנית רספונסיבית זה חובה

התלבטתי אם להכניס את הפסקה הזו מכיוון שלטעמי כיום אין זכות קיום לתבנית וורדפרס שאינה רספונסיבית. לבסוף החלטתי שמאמר על תבניות וורדפרס בלי להזכיר את החשיבות של יכולות רספונסיביות יהיה מאמר לוקח בחסר.

מהו עיצוב אתר רספונסיבי ולמה זה כל כך חשוב

תבנית וורדפרס רספונסיבית תדאג לכך שהאתר שלכם יוצג בצורה מיטבית על מסכים בגדלים שונים. החל ממסך סמארטפון קטנטן ועד למסך ענק בחדר ישיבות. עיצוב רספונסיבי דואג לארגן את תצוגת האתר והאלמנטים השונים בהתאם לגודל המסך, כך שלא יהיה צורך להשתמש בזום או לגלול את המסך ימינה ושמאלה. עיצוב כזה "מגיב" לגודל המסך של הגולש – ומכאן ניתן לו שמו (responsive).

מכיוון שחלק גדול מהגלישה באינטרנט מתבצע כיום באמצעות מכשירים ניידים בעלי מסך קטן, אתם מעוניינים שהאתר שלכם יוצג באופן מיטבי על מסכים אלה, כדי שלא לאבד גולשים הנוטשים את האתר עקב חווית גלישה לא נעימה.

למזלכם רוב התבניות הקיימות כיום הנן רספונסיביות, אך עדיין כדאי לשים לב לפרט זה ולוודא כי התבנית שבחרתם כזאת. לרוב הדבר יהיה מצויין במאפייני התבנית ואם לא – פשוט נסו לצפות בדמו של התבנית באמצעות הטלפון הנייד שלכם.

ניתן לבצע בדיקה גם באמצעות הכלי הבא באדיבות חברת גוגל:
https://search.google.com/test/mobile-friendly

אתר לא רספונסיבי קרוב לודאי יגרום לנטישה מהירה של גולשים אשר מתקשים לגלוש בו.

כדאי לזכור כי מנועי החיפוש שמים כיום דגש על תאימות האתר למכשירים ניידים. אתר שאינו מותאם למכשירים ניידים עלול להידחק אל תחתית תוצאות החיפוש.

תמיכה ותיעוד

גם אם אתם בקיאים ברזי הקוד של וורדפרס, תמיכה זמינה ואיכותית בתבנית הוורדפרס שלכם יכולה לחסוך המון זמן יקר כאשר מתעוררת בעיה.

אתם לא רוצים לפענח מחדש "למה התכוון המשורר" שכתב את קוד התבנית, ולכן האפשרות לשאול שאלות ולעיין בתיעוד חשובה מאוד. יוצרי תבניות המתייחסים למלאכתם ברצינות, נוהגים לפרסם תיעוד מקיף אודות התבניות שלהם, דבר המסייע רבות לפתרון בעיות והתאמה של התבנית לאתר.

הדיון בנושא התמיכה מעלה שוב את שאלת תבניות הפרימיום מול התבניות החינמיות, כאשר באופן ברור כאשר מדובר במוצר ששילמנו עבורו, נקבל בדרך כלל תמיכה טובה יותר ומהירה יותר.

אתם לא באמת צריכים כל כך הרבה אפשרויות

אחת העצות המועילות ביותר שאני יכול לתת לכם: אל תתפתו לבחור בתבנית עמוסה באפשרויות ופיצ'רים אם אין לכם צורך בהם. ברוב המקרים אתם לא באמת צריכים כל כך הרבה אפשרויות וגימיקים כדי להצליח.

התחרות הרבה שקיימת בשוק תבניות הוורדפרס גורמת לעתים למפתחים להגזים בכמות הפונקציות שהם מעמיסים על התבנית שלהם. העמסת יתר זו גורמת פעמים רבות להאטת האתר עד כדי "זחילה" כאשר יש עומס גולשים באתר.

עומס פונקציות שאף אחד לא באמת צריך מקשה גם על פתרון בעיות כאשר אלה מתעוררות.

כאמור ההמלצה שלי היא לשקול היטב מהם האפשרויות והפונקציות הדרושות לכם, ולבחור בתבנית שעונה על הצרכים האלה באופן הפשוט ביותר.

היזהרו מתבניות ממקורות לא מוכרים!!!

מכיוון שלתבנית וורדפרס יש מעורבות מכרעת בפעולת האתר, הן מהוות מטרה נוחה לשתילת קוד זדוני רוגלות ועוד צרות שונות. הפיקוח על תקינות הקוד באתרי תבניות לעתים אינו קיים, ולמעשה כל אחד יכול להעלות אליהם תבניות.

כאשר מדובר בתבנית חינמית, העדיפו כזאת שניתנת להורדה מאתר הבית של וורדפרס, או גרסאות חינמיות קלות של תבניות פרימיום מוכרות.

תאימות לשפת האתר

אם האתר שלכם מיועד בעיקר לקהל מקומי, חשוב שהתבנית שלכם תתמוך בשפת המקום.

חלק מהתבניות שתמצאו יכילו כבר קבצי תרגום עבור השפה הדרושה לכם, אך במרבית המקרים יהיה צורך לדאוג לתרגום בעצמכם. לא מדובר בהליך מסובך בדרך כלל, ואם אינכם רוצים להתעסק עם זה ניתן בהחלט לשכור מישהו שיעשה זאת עבורכם בהוצאה לא גדולה.

תבנית וורדפרס תשפיע מאוד על מהירות האתר שלכם

כידוע למהירות טעינת האתר ישנה חשיבות רבה מאוד. אתר איטי יגרום לגולשים לנטוש אותו כבר בשניות הראשונות. בדרך כלל הדבר יבוא לידי ביטוי גם בדחיקת האתר אל תחתית תוצאות החיפוש.

התבנית שבה תבחרו חייבת להיות כזאת שתאפשר טעינת של עמודי האתר בפחות מ 5 שניות. ככל שהזמן הזה יהיה יותר קצר, פוחת הסיכוי שהגולש יאבד עניין וינטוש.

לצערנו הדרך היחידה לבדוק את השפעת התבנית על מהירות האתר שלכם היא להתקין אותה ולבצע בדיקה באמצעות אחד מכלי הבדיקה הקיימים ברשת.

GTmetrix

Pingdom

נדגיש שוב: ככל שהתבנית עמוסה יותר בפונקציות ואפשרויות כך היא תכביד יותר על שרת האחסון. במידה והשרת אינו ערוך להתמודד עם עומס כזה, האתר שלכם יאט את מהירותו.

מחיר

השקעה בתבנית פרימיום היא השקעה לטווח ארוך והיא תלווה אתכם לאורך תקופה. מחירן של רוב תבניות הפרימיום הקיימות כיום נע בין 40$ ועד 70$. כמה מהן נוסקות עד למחיר של כ- 100$. ככלל לא הייתי מציע להוציא סכום גבוה מכך, אלא אם כן מדובר בתבנית ייחודית בעלת פונקציות שאתם ממש זקוקים להן.

מקווה שעוררתי בכם את התיאבון לצאת ולחפש את התבנית "האחת" שלכם.

אודות מערכת אייפרס
מערכת אייפרס מגישה מדריכים ומאמרים הנכתבים על ידי מומחי וורדפרס מנוסים ומקצועיים.